Przygotowanie:

Płatki owsiane górskie 100g (7-8 łyżek stołowych) wrzucamy na wrzącą wodę, 200ml. Gotujemy pod przykryciem jedną minutę, następnie wyłączamy gaz i zostawiamy garnek na 3-4 minuty, aż płatki wchłoną całą wodę. Przekładamy do miseczki i polewamy sosem truskawkowym (2 łyżki) – przepis poniżej. Do tego szklanka soku pomarańczowego 250 ml.

owsianka_tabela

1_owsianka_zm

Sos truskawkowy, ok. 750 ml (2 łyżki stołowe na porcję)

  • ½ kg truskawek
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 3 łyżki stołowe dżemu truskawkowego / marmolady wieloowocowej

Przygotowanie:

Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy do momentu otrzymania gładkiej masy. Możemy podawać jako polewę do lodów, dodatek do jogurtu, owsianki czy omletu. Sos truskawkowy szczelnie zamknięty można przechowywać przez 3 dni w lodówce.

sos_truskawkowy_tabela