rsz_kura_po_tajsku_z_makaronem

 

Składniki:

  • 300 g piersi z kurczaka
  • 250 g (suchego) makaronu ryżowego
  • 25 g (suchych) grzybków mun
  • 1 średnia marchewka
  • 1 por
  • 1 mały seler (ok. 90 g)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 świeży imbir (ok. 4 cm, 25 g)
  • 1 średni brokuł (250 g)
  • 1 czerwona papryka
  • 2 łyżki oleju sezamowego lub ryżowego
  • 3 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżka powideł węgierkowych
  • 1 łyżeczka brązowego cukru lub miodu
  • 1 łyżeczka imbiru w proszku z kardamonem
  • garść suchej kolendry w liściach
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przyrządzenia:

Makaron ryżowy gotujemy według przepisu na opakowaniu. Odcedzamy i płuczemy pod zimną wodą. Dodajemy odrobinę oleju roślinnego. Grzybki mun przygotowujemy według wskazówek na opakowaniu. Kurczaka, marchewkę, paprykę i por kroimy w stripsy. Seler kroimy w półkrążki. Imbir i czosnek drobno siekamy. Brokuł rwiemy na małe “różyczki”. Na rozgrzanym woku (na dużym ogniu) z dwoma łyżkami oleju smażymy kurczaka, doprawiamy pieprzem i solą. Kiedy mięso się zetnie dodajemy imbir z czosnkiem i kontynuujemy smażenie przez 45 sekund. Następnie kurczaka z imbirem i czosnkiem wyciągamy z woka i przekładamy do miseczki. Ponownie na dużym ogniu, smażymy warzywa wraz z grzybkami mun, 3-4 minuty, dodajemy sos sojowy. Po tym czasie do warzyw wrzucamy kurczaka, doprawiamy imbirem w proszku z kardamonem, dodajemy octu winnego, powideł węgierkowych oraz łyżeczkę cukru lub miodu. Całość smażymy jeszcze 2 do 3 minut. Na końcu dodajemy makaron ryżowy, całość posypujemy garścią suszonej kolendry w liściach. Wszystko mieszamy i smażymy ok. 1 minuty.

 

Podajemy natychmiast po przyrządzeniu.