brownie

  • 3 tabliczki (300 g) gorzkiej czekolady, 80% zawartości kakao
  • 1 i ¼  kostki masła (250 g)
  • 80 g mąki (8 płaskich łyżek)
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 6 dużych jajek
  • 7 plasterków ananasa z puszki
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Czekoladę i masło rozpuszczamy w misce nad parą. Do miski wbijamy całe jajka, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno mikserem na puszystą masę. Następnie stopniowo dodajemy cukier, kakao i mąkę -suche składniki miksujemy na wolnych obrotach. Do masy powoli wlewamy masę czekoladową cały czas miksując. Pod koniec do masy wsypujemy pokrojone w kostkę 5 plasterków ananasa i całość mieszamy silikonową łopatką. Blachę 32 x 12 wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy masę. Na wierzchu ciasta układamy na całej powierzchni pokrojone w kostkę 2 plasterki ananasa. Blachę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Pieczemy przez 25 minut.