Przygotowanie:
Płatki owsiane górskie 100g (7-8 łyżek stołowych) wrzucamy na wrzącą wodę, 200ml. Gotujemy pod przykryciem jedną minutę, następnie wyłączamy gaz i zostawiamy garnek na 3-4 minuty, aż płatki wchłoną całą wodę. Przekładamy do miseczki i polewamy sosem truskawkowym (2 łyżki) – przepis poniżej. Do tego szklanka soku pomarańczowego 250 ml.
Sos truskawkowy, ok. 750 ml (2 łyżki stołowe na porcję)
- ½ kg truskawek
- 2 łyżki syropu klonowego
- 3 łyżki stołowe dżemu truskawkowego / marmolady wieloowocowej
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy do momentu otrzymania gładkiej masy. Możemy podawać jako polewę do lodów, dodatek do jogurtu, owsianki czy omletu. Sos truskawkowy szczelnie zamknięty można przechowywać przez 3 dni w lodówce.
Najnowsze komentarze