Spaghetti Bucatini

 

  • 500 g mielonego mięsa z łopatki wieprzowej
  • 3 gałązki świeżego rozmarynu
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy extra vergine
  • 1 łyżka czosnku granulowanego
  • 125 ml wytrawnego czerwonego wina
  • 250 ml passaty (przecieru pomidorowego)
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 czerwona papryka
  • 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
  • ½ łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • garść natki pietruszki
  • świeża bazylia
  • ser parmezan lub grana padano
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek w cienkie plasterki. Podsmażamy minutę na patelni z 2 łyżkami oliwy oraz z tymiankiem. Następnie dodajemy mięso i doprawiamy solą (najlepiej morską), świeżo mielonym pieprzem, słodką papryka w proszku, ostrą paprykę w proszku, czosnkiem granulowanym i ziołami prowansalskimi. Gdy mięso się zetnie, wówczas dusimy je jeszcze kilka minut, aż do momentu odparowania wody, którą puści. Kiedy pojawi się charakterystyczny dźwięk syczenia, to oznaczać będzie, że woda odparowała i wtedy dodajemy wino, które następnie redukujemy na większym ogniu. W międzyczasie filetujemy paprykę, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w drobną kostkę i dodajemy do sosu. Gdy wino prawie całkowicie wyparuje, dodajemy passate oraz koncentrat pomidorowy i całość dusimy do momentu, aż sos wyraźnie zgęstnieje.

Gotowanie makaronu:

100 g makaronu gotujemy w 1 litrze wody – w tym przypadku to jedna porcja.
200 g makaronu gotujemy w 2 litrach wody, itd.

Wodę solimy dopiero w momencie wrzenia, na 1 litr wody 1 łyżeczka soli morskiej. Do wrzącej wody wkładamy makaron i gotujemy al dente – lekko twardy przy przegryzaniu, miękki w środku.

Serwowanie:

Ugotowany makaron bucatini odcedzamy. Jedną porcję makaronu mieszamy z dwiema łyżkami sosu, wykładamy na talerz i dodajemy kolejne dwie łyżki sosu. Posypujemy jedną łyżką startego parmezanu lub grana padano, dodajemy kilka listków świeżej bazylii oraz natki pietruszki.